Indenrigs- og Sundhedsministeriet har anmodet om Børnesagens Fællesråds høringssvar til lovforslag om tvang i psykiatrien.
Børnesagens Fællesråd takker for muligheden for at afgive høringssvar til lovforslaget om ændring af lov om tvang i psykiatrien vedr. styrkelse af mindreåriges rettigheder mv. Vi vil i høringssvaret alene fokusere på den del af lovforslaget, der drejer sig om de mindreåriges rettigheder.
Børnesagens Fællesråd er helt enig i målsætningen om at mindske brugen af tvang i psykiatrien. På baggrund af den stigende brug af tvang over for mindreårige er det oplagt at styrke deres rettigheder ved magtanvendelse. Lovforslaget slår fast, at tvangsbehandling for børn og unge under 15 år er tvangsbehandling og ikke kun magtanvendelse, som det er i dag, hvis forældrene samtykker til indgrebet. Børn og unge under 15 år får dermed samme rettigheder til patientrådgiver og klageadgang som andre borgere ved tvangsbehandling, og det kan vi kun støtte.
Det er især vigtigt, fordi en forudsætning for styrkede rettigheder er, at børn og unge under 15 år gøres bekendt med, hvad rammerne er for den tvangsbehandling, de kan blive udsat for. De skal vide, hvad der foregår, og de skal have rettigheder at støtte sig til. Det mener vi, at lovforslaget i høj grad medvirker til. En sådan lovændring kan øge opmærksomheden i hele systemet på tvangsbehandling og medvirke til at sikre den nødvendige reduktion i anvendelsen af tvang over for børn og unge i psykiatrien. Ikke mindst fordi forslaget gør det mere klart for børnene og de unge, hvad der sker, så de selv kan reagere på det. Både gennem deres patientrådgiver og ved at klage. Styrkelse af børnenes og de unges retsstilling kan dermed være med til at føre omfanget af tvangsbehandling i den rigtige retning – samtidig med, at børnenes retsstilling bliver forbedret. Det ser vi yderst positivt på.
Vi vil dog samtidig understrege, at virkeliggørelse af lovens intentioner forudsætter, at personalet fuldt ud kan arbejde med den. Herunder, at de kan både informere børnene og de unge om deres nye rettigheder og kan hjælpe dem i praksis med at bruge dem, men samtidig også er i stand til at informere forældrene om de ændrede vilkår, og hvordan forældrene forholder sig til det. Kompetenceudvikling er en forudsætning for at klæde personalet på til at balancere hensynene mellem børnene og forældrene og kommunikationen af de forskellige rettigheder og muligheder i de ofte meget sårbare situationer, som tvang medfører. Og det er jo også en central opgave for personalet.
Med venlig hilsen
Pernille Gry Petersen
Generalsekretær
Se flere nyheder fra Børnesagens Fællesråd HER