Den 3. maj behandler Folketinget et forslag fra Konservative om at give børn og unge, som er vokset op i familier med alkohol- eller stofafhængighed, ret til behandling for følger af deres opvækst. Vi opfordrer Folketinget til at vedtage forslaget, som vil gøre en livforandrende forskel for over 100.000 børn og unge.
Ensomhed, depression, angst, selvmordstanker og -forsøg er nogle af de følger, som børn af forældre med alkohol- eller stofafhængighed ofte kæmper med. Dertil kommer vanskeligheder med at fastholde uddannelse eller job, øget risiko for at udvikle psykisk sygdom og for selv at ende i misbrug. Får de unge ikke hjælp til at bearbejde deres opvækst, får forælderens afhængighed ofte livslange konsekvenser for børnene. Det viser adskillige studier1.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at hvert 10. barn vokser op i en familie, hvor mindst en af forældrene har et alkoholproblem2. Det svarer til knap 110.000 børn og unge under 18 år. Dertil kommer et ukendt antal børn, der vokser op i en familie med stofafhængighed.
Børnene er oftest mindst lige så belastede af afhængigheden, som forældrene er. I nogle tilfælde mere. Målgruppen har derfor brug for lettilgængelig behandling uden ventetid.
Hvorfor er det vigtigt med en garanti?
I dag får børn og unge i målgruppen langt fra altid den behandling, de behøver. Derfor er det afgørende, at der bliver indført en behandlingsgaranti for målgruppen. Det skyldes særligt tre forhold:
- En behandlingsgaranti vil give det enkelte barn ret til behandling. Det er ofte forbundet med skam at skulle fortælle om en forælders afhængighed, og de pinagtige ting, man er blevet udsat for. Samtidig har målgruppen ekstra svært ved at bede om hjælp. En af deres overlevelsesstrategier er ikke at mærke følelser og behov, ikke at forvente hjælp, og ikke at bede om noget. De unge skal kunne få øje på hjælpen, kunne identificere sig med den, og tro på, at de har fortjent den. Det vil en behandlingsgaranti hjælpe til.
- En behandlingsgaranti vil betyde, at alle, uanset hvor de bor i landet, har krav på behandling. I dag er der store huller i behandlingslandkortet for målgruppen. I flere kommuner er der ingen eller en meget begrænset indsats. Samtidig indskrænkes antallet af behandlingssteder, idet kommunerne sparer indsatsen væk.
- En behandlingsgaranti vil give børn samme ret til behandling som forældre med afhængighed. En forælder med alkoholproblemer har ret til gratis behandling for sin afhængighed inden for 14 dage. Forælderen har også frit valg af ambulant behandlingstilbud. Et barn af en forælder med et alkoholproblem har imidlertid ikke nogen rettigheder i forhold til behandling. En behandlingsgaranti vil gøre op med den skævhed, og give barnet ret til selv at opsøge hjælp.
Forebyggelse betaler sig
Tranæs-udvalget pegede i sidste måned på et menneskeligt og samfundsøkonomisk potentiale i at investere i tidlige, forbyggende og virksomme indsatser. Specialiseret behandling til børn og unge, som er vokset op med en forælder, der er afhængighed af rusmidler, er en sådan indsats. Spørger I jer omkring i jeres omgangskreds, familie eller blandt kolleger, vil I efter al sandsynlighed opdage, at der er flere, som på egen krop og sind har mærket, hvilken fundamental forskel pårørendebehandling kan gøre.
Kommunernes lettilgængelige behandlingstilbud løser ikke problemet
Folketinget behandler pt. et lovforslag om et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge med psykisk mistrivsel og symptomer på psykisk lidelse. De nye behandlingstilbud løser dog ikke nærværende målgruppes behov, fordi de har brug for specialiseret behandling.
Grib chancen for at gøre en forskel – de unge har ventet i 10 år
Kære politikere. I 2014 vedtog et enstemmigt Folketing at indføre behandlingsgaranti til børn og unge fra familier med stof- eller alkoholafhængighed (108 for, 0 imod). Men den daværende regering omsatte aldrig beslutningen til lov. Nu har I med ti års forsinkelse chancen igen. Grib chancen. Så lover vi at gribe de unge.
Kåre Skarsholm
landsleder i TUBA
Ida Fabricius Brun
direktør i Alkohol & Samfund
Pernille Gry Petersen
generalsekretær i Børnesagens Fællesråd
Peder Meisner
generalsekretær for KFUM’s Social Arbejde
Morten Skov Mogensen
generalsekretær i Blå Kors Danmark
Ulla Darre
leder af Dit Rum
1 Lindgaard, 2002, 2005, 2012, 2019; Wangensteen et al., 2018 med flere
2 https://www.sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2023/hvert-10_-barn-vokser-op-med-foraeldre-medalkoholproblemer
Skriv et svar